Kostpolitik

Kostpolitik for Nørre Alslev Private Børnehus

Børnehuset mål.

Formålet med en kostpolitik er, at være med til at sætte en fornuftig dagsorden vedrørende børnenes sundhed og trivsel. Da børnene er her i Børnehuset en stor del af dagen følger vi os som medansvarlige for at børnene har en mulighed for, at udvikle fornuftige madvaner. Derfor har vi i samråd med bestyrelsen udarbejdet nedenstående madpolitik.

Madordning.

KostpolitikDet er bestyrelsen i Børnehuset, der har kompetence til at vælge hvilken madordning, der skal være i Børnehuset. Den valgte madordning er gældende for 2 år hvorefter den skal tages op til revision. Der er valg i lige år.

Gode madvaner grundlægges i de tidlige år og vi vil gerne være med til at give børnene en sund holdning til mad, og give dem en fornemmelse for sundt og usundt. Derfor er det vigtigt, at lære børnene om betydningen af en sund madpakke, hvilket gør at vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Læs mere her www.altomkost.dk

Spisning er en social oplevelse.

Det gode måltid foregår hos os ved at stuen sætter sig sammen i et fællesskab og spiser. Maden indtages ved borde og ofte i mindre grupper. Vi bestræber os på at lære børnene god bordskik og hyggelig omgangstone under måltiderne. Det vil sige vi lægger vægt på, at børnene sidder ned og spiser og at der er ro omkring dem imens. Vi taler med børnene under spisningen om maden og hvad der ellers rør sig i dagligdagen.

Måltider.

Morgenmad:

Morgenmaden er en vigtig del af byggestenene for børnenes generelle trivsel og læringsmuligheder. Morgenmanden er også vigtigt fordi det er lang tid siden barnet har spist og blodsukkeret er lavt. Børn har brug for, at spise i en rolige og hyggelig atmosfære hvilket kan skabes hjemme.

Er dette ikke en mulighed, tilbyder Børnehuset morgenmad i tidsrummet kl. 6.25 til 7.30. Morgenmaden kan bestå af havregryn, havregrød, rugfras og spelt/havreflake med mælk og rosiner.

Samling:

Der er samling kl. 9.00, hvor det medbragte frugt/grønsager, brød spises. Der serveres vand. Slik og kager accepteres ikke i den medbragte frugtkasse i Børnehuset.

Frokost:

Ca. kl. 11.00 spiser vi medbragte madpakker, der serveres vand til måltidet. En madpakke skal kunne tåle at blive pakket ud og ind, tåle at blive rystet, tåle at blive tabt og vendt på hovedet. En sund og næringsrig mad skal indeholde brød med forskelligt og varieret pålæg og som suppleres med grønt, såsom gulerødder, agurk, squash, peberfrugt eller tomat. Hvis man vælger at give sit barn færdigløsninger såsom ostehapser, indpakkede snackpølser, rosiner, frugtstang med mere, opfordre vi til, at der kun er en ting, og det skal være muligt for børnene selv at åbne den. Børnene får resten af madpakken med hjem, så forældrene kan se, hvad og hvor meget der er blevet spist.

Slik og kager accepteres ikke i den medbragte madkasse i Børnehuset

Eftermiddages frugt:

KostpolitikCa. kl. 14.00 spiser vi de medbragte frugt/grøntsager og brød. Der serveres vand.

Slik og kager accepteres ikke i den medbragte frugtkasse i Børnehuset.

Særligt for vuggestuen:

Det er vigtigt at den medbragte frugt og grønsager er i mundrette stykker og nemme at håndtere for barnet. Børn i vuggestuealderen må ikke få rå gulerødder, rå æbler, nødder og lignede hård frugt, medmindre det koges et par minutter, på grund af faren for at få det i den gale hals. Vindruer skal halveres på langs.

Generelt for vuggestuen og børnehaven:

Vælger man færdigløsninger i formiddags- og eftermiddagens frugten opfordrer vi også her til at der kun er en ting med.

Hvis du som forældre har brug for inspiration kan man gå ind på www.altomkost.dk, hvor de har pjecen Gi´ madpakken en hånd.

Fødselsdag og særlige lejligheder.

Fødselsdag og særlige lejligheder
Børnefødselsdage er en stor dag og i Børnehuset skal det fejres.
I Børnehuset fejrer vi fødselsdagen ved at sætte flag op ved indgangen til stuen, hvor vi hænger ”tillykke skilt” op. Til frokost eller frugt samler vi børnene på stuen, hvor vi synger fødselsdagssang, giver en lille gave og hvis barnet har lyst, er der mulighed for at dele lidt ud.
Vuggestuebørn bør ikke indtage sukkerholdige produkter. Derfor ønsker vi kun boller, frugt eller lignede hvis man ønsker at dele noget ud hos Rødderne. I børnehaven er i velkommen til at medbringe en´ ting til at fortære under fejringen. Det kan være et stykke kage, frugt, grønsagsstave, boller, is med mere. Dog ingen slikposer. I kan altid tale med personalet på de respektive stuer.
Nogle gange bliver stuen inviteret hjem til fødselsdag og det gør vi gerne. Så snak med personalet om, hvordan det praktisk kan lade sig gøre.
Ønsker man at holde en privat fødselsdag, må man ikke dele invitationer ud i huset, medmindre det er hele stuen som inviteres. Vi oplever at mange børn syntes det er spændende at komme på besøg hos hinanden. Så derfor skal vi som voksne have for øje, hvilken betydning det kan have for den enkelte og fællesskabet, hvis man ikke vælger at inviterer alle pigerne, alle drengene eller hele stuen.
Ved særlige lejligheder kan der blive serveret kage, is og saft – f.eks. på særligt varme sommerdage eller festlige lejligheder.
Vedtaget af bestyrelsen den 16.marts 2022