Kostpolitik

Kostpolitik for Nørre Alslev Private Børnehus

Børnehuset mål.

Formålet med en kostpolitik er, at være med til at sætte en fornuftig dagsorden vedrørende børnenes sundhed og trivsel. Da børnene er her i Børnehuset en stor del af dagen følger vi os som medansvarlige for at børnene har en mulighed for, at udvikle fornuftige madvaner. Derfor har vi i samråd med bestyrelsen udarbejdet nedenstående madpolitik.

Madordning.

KostpolitikDet er bestyrelsen i Børnehuset, der har kompetence til at vælge hvilken madordning, der skal være i Børnehuset. Den valgte madordning er gældende for 2 år hvorefter den skal tages op til revision. Der er valg i lige år.

Gode madvaner grundlægges i de tidlige år og vi vil gerne være med til at give børnene en sund holdning til mad, og give dem en fornemmelse for sundt og usundt. Derfor er det vigtigt, at lære børnene om betydningen af en sund madpakke, hvilket gør at vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Læs mere her www.altomkost.dk

Spisning er en social oplevelse.

Det gode måltid foregår hos os ved at stuen sætter sig sammen i et fællesskab og spiser. Maden indtages ved borde og ofte i mindre grupper. Vi bestræber os på at lære børnene god bordskik og hyggelig omgangstone under måltiderne. Det vil sige vi lægger vægt på, at børnene sidder ned og spiser og at der er ro omkring dem imens. Vi taler med børnene under spisningen om maden og hvad der ellers rør sig i dagligdagen.

Måltider.

Morgenmad:

Morgenmaden er en vigtig del af byggestenene for børnenes generelle trivsel og læringsmuligheder. Morgenmanden er også vigtigt fordi det er lang tid siden barnet har spist og blodsukkeret er lavt. Børn har brug for, at spise i en rolige og hyggelig atmosfære hvilket kan skabes hjemme.

Er dette ikke en mulighed, tilbyder Børnehuset morgenmad i tidsrummet kl. 6.25 til 7.30. Morgenmaden kan bestå af havregryn, havregrød, rugfras og spelt/havreflake med mælk og rosiner.

Samling:

Der er samling kl. 9.00, hvor det medbragte frugt/grønsager, brød spises. Der serveres vand. Slik og kager accepteres ikke i den medbragte frugtkasse i Børnehuset.

Frokost:

Ca. kl. 11.00 spiser vi medbragte madpakker, der serveres vand til måltidet. En madpakke skal kunne tåle at blive pakket ud og ind, tåle at blive rystet, tåle at blive tabt og vendt på hovedet. En sund og næringsrig mad skal indeholde brød med forskelligt og varieret pålæg og som suppleres med grønt, såsom gulerødder, agurk, squash, peberfrugt eller tomat. Hvis man vælger at give sit barn færdigløsninger såsom ostehapser, indpakkede snackpølser, rosiner, frugtstang med mere, opfordre vi til, at der kun er en ting, og det skal være muligt for børnene selv at åbne den. Børnene får resten af madpakken med hjem, så forældrene kan se, hvad og hvor meget der er blevet spist.

Slik og kager accepteres ikke i den medbragte madkasser i Børnehuset

Eftermiddages frugt:

KostpolitikCa. kl. 14.00 spiser vi de medbragte frugt/grøntsager og brød. Der serveres vand.

Slik og kager accepteres ikke i den medbragte frugtkasse i Børnehuset.

Særligt for vuggestuen:

Det er vigtigt at den medbragte frugt og grønsager er i mundrette stykker og nemme at håndtere for barnet. Børn i vuggestuealderen må ikke få rå gulerødder, rå æbler, nødder og lignede hård frugt, medmindre det koges et par minutter, på grund af faren for at få det i den gale hals. Vindruer skal halveres på langs.

Generelt for vuggestuen og børnehaven:

Vælger man færdigløsninger i formiddags- og eftermiddagens frugten opfordrer vi også her til at der kun er en ting med.

Hvis du som forældre har brug for inspiration kan man gå ind på www.altomkost.dk, hvor de har pjecen Gi´ madpakken en hånd.

Fødselsdag og særlige lejligheder.

Børn under tre år, bør ikke indtage sukkerholdige produkter. Derfor ønsker vi kun bolle- frugt eller lignende hvis man ønsker at dele noget ud.

I børnehaven er i velkommen til at medbringe én ting til at fortære under fejringen. Det kan være et stykke kage, frugt, grønsagsstave, boller, flødeboller, is, pølsehorn, pizzasnegle med mere. Så ingen slikposer. Tal med personalet på dit barns stue.

I særlige tilfælde kan der serveres kage og saft – f.eks. på særligt varme sommerdage eller festlige lejligheder.

Om fejring af fødselsdag, se under ”traditioner”.

Udarbejdet november 2020.

Vedtaget af bestyrelsen den 3. februar 2021